Zamknij
REKLAMA

Bo do tanga trzeba zupy! Cebulowo - serowa z ziołowymi grzankami

16:08, 11.09.2018 | O.R
REKLAMA
Skomentuj

Bardzo aromatyczna, aksamitna i rozgrzewająca zupa cebulowa świetna na chłodne dni, które tuż, tuż. Idealnie komponuje się z ziołowymi grzankami i rewelacyjnie smakuje. Poleca Ewelina Pędzikowska https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 6 średnich cebul
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 litra bulionu
  • 200g serka topionego o smaku śmietankowym
  • tymianek
  • pieprz
  • sól
  • 4 kromki chleba tostowego
  • olej
  • zioła prowansalskie

 

Wykonanie:
Cebulę obrać, przekroić na pół, następnie pokroić w piórka, a czosnek drobno posiekać. Cebulę z czosnkiem smażyć na maśle do momentu aż się lekko zrumieni. Przełożyć do garnka, zalać bulionem i zmiksować blenderem. Gotować na małym ogniu przez kilka minut, po czym cały czas mieszając dodać pokrojone serki topione. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem.

Chleb tostowy pokroić w kostkę, skropić olejem i oprószyć ziołami prowansalskimi. Zrumienić na rozgrzanej suchej patelni.

 Zupę cebulową podawać z ziołowymi grzankami.

 

(O.R)
REKLAMA
REKLAMA

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
© ekutno.pl | Prawa zastrzeżone