Zamknij
REKLAMA

Czas na zupę porzeczkową w eKuchni

07:35, 09.08.2018 | O.R
REKLAMA
Skomentuj

Zupa z dojrzewających w słońcu kwaskowych, orzeźwiających czerwonych porzeczek, których smak uzupełnia delikatna słodycz cukru to idealna propozycja dla fanów sezonowych, letnich obiadów na bazie świeżych owoców. Porzeczkowa zupa swoim pięknym, głębokim kolorem oraz zawartymi w niej zakręconymi świderkami z pewnością skusi najmłodszych i dostarczy im niezbędnych witamin. Więcej przepisów na https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 750g czerwonej porzeczki
  • 2 płaskie łyżki kisielu o smaku porzeczkowym
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 600ml wody
  • szczypta cynamonu
  • 200g makaronu świderki
  • 1 łyżka soli
  • kilka łyżek czerwonej porzeczki do podania zupy

 

Wykonanie:

Porzeczki umyć, osuszyć dodać cukier i dokładnie wymieszać. Przełożyć do garnka, zalać 500ml wody i gotować aż porzeczki zmiękną i puszczą sok. Następnie całą zawartość garnka przelać przez sito i przetrzeć porzeczki aby usunąć pestki i skórki. Gotowy sok ponownie zagotować, doprawić szczyptą cynamonu i wlać kisiel rozrobiony w pozostałej ilości wody. Gotową zupę jeszcze raz zagotować i ewentualnie doprawić cukrem (w zależności od kubków smakowych), pozostawić do wystudzenia.

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą.

Gotową zupę podawać z makaronem, udekorować świeżymi owocami czerwonej porzeczki.

 

(O.R)
REKLAMA
REKLAMA

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
© ekutno.pl | Prawa zastrzeżone