Pieczony filet z dorsza podany z niezwykle aromatycznym pesto na bazie pachnącej natki pietruszki, chrupiących orzeszków ziemnych i orzeźwiającej limonki to ciekawy pomysł na podanie klasycznej ryby w nowatorskiej odsłonie. Całość zapieczona na młodych ziemniakach z pachnącym pomidorowym sosem to świetny przepis na smaczny, sycący obiad z rybą w roli głównej. Poleca Ewelina Pędzikowska kutnowska kulinarna blogerka.
Składniki:
Pesto pietruszkowe:
Wykonanie:
Filety dorsza oprószyć pieprzem, roztartym w moździerzu kminkiem i odstawić na około 30 minut.
Pesto pietruszkowe:
Wszystkie składniki przełożyć do blendera, następnie zmiksować do postaci pesto, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Młode ziemniaki dokładnie umyć, wyszorować, pokroić na grube cząstki i ugotować al dente w osolonym wrzątki. Następnie podsmażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, oprószyć lekko solą, pieprzem i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać otartą skórkę z cytryny, ostrą i słodką paprykę i chwilę smażyć. Następnie dodać drobno pokrojone pomidory, doprowadzić do wrzenia i gotować około 5-8 minut, aż część sosu troszkę odparuje. Po tym czasie dodać drobno posiekaną natkę z pietruszki, kolendrę i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Tak przygotowany sos wylać na ziemniaki w naczyniu żaroodpornym, ułożyć rybę, posypać oliwkami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni i piec przez około 25-30 minut.
Po tym czasie dorsza polać pesto i posypać kolendrą.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz