Zapiekanka ostry kurczak na dzikim ryżu to szybkie, proste w przygotowaniu a zarazem oryginalne danie. Aromatyczna zalewa sprawia, że ryż, który nią przesiąka idealnie komponuje się z miękkim mięsem kurczaka.
- Całość wygląda cudnie ale przede wszystkim obłędnie smakuje - poleca Ewelina Pędzikowska http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Zalewa:
Wykonanie:
Zalewa: Bulion drobiowy zagotować, dodać ketchup, koncentrat, cukier, paprykę ostrą i słodką, masło oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać i całość chwilę gotować. Lubczyk wymieszać z przyprawą do kurczaka i natrzeć udka. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Do naczynia żaroodpornego o wymiarach 27cm x 22 cm wsypać ryż, wlać połowę zalewy i wymieszać. Następnie ułożyć udka, pokrojoną w krążki cebulę i pokrojone na połowę pomidory. Zalać resztą zalewy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po tym czasie na wierzchu zapiekanki ułożyć pokrojony w plastry ser mozzarella i ponownie wstawić do piekarnika na 20 minut.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz