Zamknij

Ostry wtorek w eKuchni

07:54, 01.12.2020 O.R Aktualizacja: 07:56, 01.12.2020
Skomentuj

Zapiekanka ostry kurczak na dzikim ryżu to szybkie, proste w przygotowaniu a zarazem oryginalne danie. Aromatyczna zalewa sprawia, że ryż, który nią przesiąka idealnie komponuje się z miękkim mięsem kurczaka.

- Całość wygląda cudnie ale przede wszystkim obłędnie smakuje - poleca Ewelina Pędzikowska http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 1,30 kg udek z kurczaka
  • 3 łyżki lubczyku
  • 4 łyżki przyprawy do kurczaka
  • 2 szklanki dzikiego ryżu
  • 3 cebule
  • 2 gałązki pomidorów cherry
  • 125g sera mozzarelli

Zalewa:

  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • 6 łyżek pikantnego ketchupu
  • 100g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 150g masła
  • 4 ząbki czosnku

Wykonanie:

Zalewa: Bulion drobiowy zagotować, dodać ketchup, koncentrat, cukier, paprykę ostrą i słodką, masło oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać i całość chwilę gotować. Lubczyk wymieszać z przyprawą do kurczaka i natrzeć udka. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

Do naczynia żaroodpornego o wymiarach 27cm x 22 cm wsypać ryż, wlać połowę zalewy i wymieszać. Następnie ułożyć udka, pokrojoną w krążki cebulę i pokrojone na połowę pomidory. Zalać resztą zalewy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po tym czasie na wierzchu zapiekanki ułożyć pokrojony w plastry ser mozzarella i ponownie wstawić do piekarnika na 20 minut.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%