- To moja wersja tradycyjnego świątecznego żurku podawana na naszym Wielkanocnym stole - mówi Ewelina Pędzikowska. -Mocno rozgrzewający, kwaśny, aromatyczny, przygotowany na bazie białej kiełbasy i pachnącej wędzonki. Smacznego!
Zapraszamy na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Wykonanie
Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w słupki a ziemniaki w ćwiartki. Białą kiełbasę sparzyć w 1 litrze wrzątku. Następnie wyjąć kiełbasę i pokroić w 3 cm kawałki. Suszone grzyby namoczyć w wodzie i drobno pokroić. Do wywaru po kiełbasie dodać warzywa, suszone grzyby, drobno posiekany czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotować około 25 minut. Po tym czasie dodać zakwas, majeranek, sól, pieprz, kilka kropel maggi, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze 8-10 minut. Na końcu zabielić śmietaną, dodać pokrojoną białą kiełbasę i wymieszać.
Zasmażka: Cebulę drobno posiekać, wędzoną kiełbasę pokroić w bardzo drobną kosteczkę, razem zeszklić na oliwie. Jajka ugotować na twardo.
Żurek podawać z jajkiem i zasmażką.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz