Zamknij

Tradycyjny wielkanocny żurek z eKuchni

07:54, 23.03.2021 Redaktor Aktualizacja: 21:33, 23.03.2021
Skomentuj

- To moja wersja tradycyjnego świątecznego żurku podawana na naszym Wielkanocnym stole - mówi Ewelina Pędzikowska. -Mocno rozgrzewający, kwaśny, aromatyczny, przygotowany na bazie białej kiełbasy i pachnącej wędzonki. Smacznego!

Zapraszamy na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 600g białej surowej kiełbasy
  • 2 marchewki
  • 8 ziemniaków
  • 1 pietruszka
  • 20g suszonych grzybów
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 0,5l zakwasu na żur
  • 80g wędzonej kiełbasy
  • 2 cebulki dymki
  • 2 łyżki majeranku
  • 130g śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • maggi
  • 3 jajka

 

Wykonanie

Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w słupki a ziemniaki w ćwiartki. Białą kiełbasę sparzyć w 1 litrze wrzątku. Następnie wyjąć kiełbasę i pokroić w 3 cm kawałki. Suszone grzyby namoczyć w wodzie i drobno pokroić. Do wywaru po kiełbasie dodać warzywa, suszone grzyby, drobno posiekany czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotować około 25 minut. Po tym czasie dodać zakwas, majeranek, sól, pieprz, kilka kropel maggi, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze 8-10 minut. Na końcu zabielić śmietaną, dodać pokrojoną białą kiełbasę i wymieszać.

Zasmażka: Cebulę drobno posiekać, wędzoną kiełbasę pokroić w bardzo drobną kosteczkę, razem zeszklić na oliwie. Jajka ugotować na twardo.

Żurek podawać z jajkiem i zasmażką. 

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%