Zamknij

Rozgrzewająca propozycja Eweliny. Tajska zupa z kurczakiem

08:38, 17.11.2020 Redaktor Aktualizacja: 16:00, 17.11.2020
Skomentuj

Niezwykle aromatyczna, słodko - ostra i mocno rozgrzewająca tajska zupa na bazie świeżych warzyw, pachnącego imbiru, słodkiego kokosowego mleka, pikantnej papryczki, trawy cytrynowej i kolendry, z delikatnym mięsem z kurczaka to obowiązkowa pozycja dla fanów kuchni azjatyckiej. Na jesienny wtorek poleca Ewelina Pędzikowska  http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 400 g filet z kurczaka
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 2 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 cm imbiru
  • 2 łyżeczki trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 łyżeczki kolendry w ziarnkach
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • sok z połowy limonki
  • sól
  • pieprz
  • olej

Wykonanie:

Warzywa obrać, marchew pokroić w drobną kostkę, a ziemniaki w grubszą. Fileta z kurczaka pokroić w podłużne paski, oprószyć solą
i pieprzem. Kolendrę uprażyć na suchej patelni, a następnie utrzeć w moździerzu z odrobiną soli.

Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać starty imbir, kolendrę, trawę cytrynową, kurkumę i smażyć jeszcze chwilę. Następnie dodać marchew, ziemniaki i wlać bulion warzywny, gotować do momentu aż warzywa będą al dente. Po tym czasie wlać mleko kokosowe, sos rybny, sok z limonki, dodać fileta i gotować do miękkości mięsa. Na samym końcu doprawić solą i pieprzem.

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%