Niezwykle aromatyczna, słodko - ostra i mocno rozgrzewająca tajska zupa na bazie świeżych warzyw, pachnącego imbiru, słodkiego kokosowego mleka, pikantnej papryczki, trawy cytrynowej i kolendry, z delikatnym mięsem z kurczaka to obowiązkowa pozycja dla fanów kuchni azjatyckiej. Na jesienny wtorek poleca Ewelina Pędzikowska http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Wykonanie:
Warzywa obrać, marchew pokroić w drobną kostkę, a ziemniaki w grubszą. Fileta z kurczaka pokroić w podłużne paski, oprószyć solą
i pieprzem. Kolendrę uprażyć na suchej patelni, a następnie utrzeć w moździerzu z odrobiną soli.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać starty imbir, kolendrę, trawę cytrynową, kurkumę i smażyć jeszcze chwilę. Następnie dodać marchew, ziemniaki i wlać bulion warzywny, gotować do momentu aż warzywa będą al dente. Po tym czasie wlać mleko kokosowe, sos rybny, sok z limonki, dodać fileta i gotować do miękkości mięsa. Na samym końcu doprawić solą i pieprzem.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz