Zamknij

Jesienny deser w eKuchni. Tarta migdałowa z gruszkami

17:09, 14.11.2020 Redaktor Aktualizacja: 17:09, 14.11.2020
Skomentuj

Krucha tarta z delikatnym migdałowym kremem i soczystymi, dojrzewającymi w słońcu gruszkami to świetna propozycja jesiennego deseru, który idealnie sprawdzi się na każdym spotkaniu przy kawie i z pewnością zachwyci naszych gości. Poleca Ewelina Pędzikowska http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła extra
  • 60g cukru pudru
  • 1 jajko
  • masło do wysmarowania formy

Krem migdałowy:

  • 200g płatków migdałowych
  • 120g cukru
  • 135 masła
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej

Dodatkowo:

  • 2-3 gruszki
  • 1/2 cytryny
  • 30g płatków migdałowych
  • cukier puder o posypania tarty

 

Wykonanie:

Ciasto:

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, kawałki pokrojonego masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy tarty wysmarowanej masłem o średnicy 27cm. Tarte nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.

Gruszki obrać ze skóry, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny.

Krem migdałowy:

Płatki migdałowe zmiksować blenderem do postaci piasku. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, dodać jajka, mąkę i zmiksowane migdały. Całość dokładnie wymieszać.

Gotowy krem migdałowy przełożyć na podpieczony spód tarty, ułożyć pokrojone gruszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut. 10 minut przed końcem pieczenia posypać płatkami migdałowymi.

Gotową tartę podawać posypaną cukrem pudrem.

Smacznego

 

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%