Krucha tarta z delikatnym migdałowym kremem i soczystymi, dojrzewającymi w słońcu gruszkami to świetna propozycja jesiennego deseru, który idealnie sprawdzi się na każdym spotkaniu przy kawie i z pewnością zachwyci naszych gości. Poleca Ewelina Pędzikowska http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Ciasto kruche:
Krem migdałowy:
Dodatkowo:
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, kawałki pokrojonego masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy tarty wysmarowanej masłem o średnicy 27cm. Tarte nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
Gruszki obrać ze skóry, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny.
Krem migdałowy:
Płatki migdałowe zmiksować blenderem do postaci piasku. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, dodać jajka, mąkę i zmiksowane migdały. Całość dokładnie wymieszać.
Gotowy krem migdałowy przełożyć na podpieczony spód tarty, ułożyć pokrojone gruszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut. 10 minut przed końcem pieczenia posypać płatkami migdałowymi.
Gotową tartę podawać posypaną cukrem pudrem.
Smacznego
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz