Zamknij

Atrakcje z muzeum: Sztuka kulinarna od czasów saskich po armię hallerczyków

21:27, 17.05.2019 Redaktor Aktualizacja: 21:42, 17.05.2019
Skomentuj fot. Cezary Kucharczyk fot. Cezary Kucharczyk

Dziś w ramach XI Nocy w Muzeum kutnowska placówka zorganizowała w Willi Troczewskiego wydarzenie  „Z łyżką i szablą”. Było coś dla dorosłych i dla dzieci. Wszyscy oglądali pokaz Kutnowskiej Grupy Tańca Dawnego La Danse, dla zainteresowanych w programie znalazł się cykl wykładów poświęconych dawnej sztuce kulinarnej i czasom saskim.

Dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. UMK, Wydział Nauk Historycznych UMK w Toruniu mówił o królewskim barszcz i szczupaku po polsku w kuchni czasów saskich. Dr hab. Agnieszka Wieczorek, Wydział Nauk Historycznych UMK w Toruniu, Przez Kutno do Drezna opowiedziała o podróżach króla Augusta III, Dr Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Muzeum Toruńskiego Piernika wystąpiła z wykładem "Dla smaku i krzepy. Pierniczki i inne rarytasy z czasów saskich"

Chętni mogli zwiedzić Willę, wypić herbatkę u Doktora, obejrzeć pokaz szermierki. W strefie dla dzieci gościła bajka interaktywna Teatru „Itak zagramy”. Można było zagrać w kręgle, bule, ułożyć puzzle czy rzucić podkową.  Nie zabrakło też czegoś dla dziewczynek, odbyły się warsztaty tworzenia nakryć głowy i ubieranie barokowej damy, 

 

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(2)

XyzXyz

1 0

. ejowo. Pl 23:27, 17.05.2019

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

kokokokokoko

0 1

???? 16:15, 18.05.2019


reo
0%