4 lutego odbyła się polska edycja międzynarodowego konkursu Calvados Nouvelle International Trophies. Jak co roku „Stara Zajezdnia by DeSilva” na krakowskim Kazimierzu stała się areną zmagań profesjonalnych barmanów oraz uczniów szkół gastronomiczno-hotelarskich z całej Polski.
Tematem tegorocznej edycji był „Pokój”. Uczniowie mieli 12 minut na wykonanie dekoracji do 4 porcji short drinków własnej kompozycji na bazie wylosowanej marki Calvadosu. Ocenie podlegały również umiejętności techniczne sztuki barmańskiej. Jury degustacyjne oceniało smak, aromat oraz wygląd zewnętrzny. Dodatkowo uczniowie zmierzyli się w blind teście syropów Monin.
Zespół Szkół Zawodowych Nr 2 w Kutnie reprezentowała Sandra Frontczak z klasy II Technikum Zawodowego technik eksploatacji portów i terminali, którą przygotowała Ewa Żydowo. Sandra przygotowała drink o nazwie „Hidden Hope” złożony z Calvadosu Papidoux, soku z limonki, likieru pigwowego, syropu o smaku kardamonu i soku jabłkowo-miętowego.
Sandra zwyciężyła, a to oznacza, że reprezentować będzie Polskę w kategorii student-barman w finale konkursu, który odbędzie się w marcu we Francji.
zzzzzzzzzzzzz13:13, 11.02.2019
2 0
super, gratulacje i wygranej we Francji 13:13, 11.02.2019
nick07:29, 12.02.2019
0 0
Jakie kierunki będą w tej szkole od nowego roku ? 07:29, 12.02.2019