Przed nami domowe pandemiczne Andrzejki. Dziś Ewelina Pędzikowska, kutnowska kulinarna blogerka proponuje słodkie, kruche ciasto z orzechową, chrupiącą kruszonką, z orzeźwiającymi jabłkami uprażonymi z dodatkiem aromatycznego cynamonu, które znakomicie sprawdzi się na imprezowym stole. Więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Ciasto kruche:
Farsz jabłkowy:
Kruszonka orzechowa:
Wykonanie:
1. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wylepić formę o średnicy 26cm wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut.
2. Farsz jabłkowy:
Jabłka obrać ze skórki, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem trzcinowym, wanilinowym, przyprawą do szarlotki, cynamonem i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć na patelnię i smażyć kilka minut.
3. Kruszonka:
Orzechy bardzo drobno posiekać. Masło, mąkę, orzechy i cukier wymieszać, następnie rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
4. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka i posypać orzechową kruszonką. Piec ponownie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz