Zamknij

Szarlotka z orzechową kruszonką na pandemiczne Andrzejki

10:42, 28.11.2020 O.R Aktualizacja: 10:43, 28.11.2020
Skomentuj

Przed nami domowe pandemiczne Andrzejki. Dziś Ewelina Pędzikowska, kutnowska kulinarna blogerka proponuje słodkie, kruche ciasto z orzechową, chrupiącą kruszonką, z orzeźwiającymi jabłkami uprażonymi z dodatkiem aromatycznego cynamonu, które znakomicie sprawdzi się na imprezowym stole. Więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 150g mąki pszennej
  • 100g masła ekstra
  • 100g cukru pudru
  • 1 jajko
  • bułka tarta do posypania formy
  • masło do wysmarowania formy

Farsz jabłkowy:

  • 1,30g jabłek (waga po obraniu)
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 3 łyżki przyprawy do szarlotki
  • 1 łyżeczka cynamonu

Kruszonka orzechowa:

  • 100g orzechów włoskich
  • 120g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 80g masła ekstra

 

Wykonanie:

1. Ciasto:

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wylepić formę o średnicy 26cm wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut.

2. Farsz jabłkowy:

Jabłka obrać ze skórki, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem trzcinowym, wanilinowym, przyprawą do szarlotki, cynamonem i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć na patelnię i smażyć kilka minut.

3. Kruszonka:

Orzechy bardzo drobno posiekać. Masło, mąkę, orzechy i cukier wymieszać, następnie rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.

4. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka i posypać orzechową kruszonką. Piec ponownie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%