Zamknij

Nie ma to jak babeczka ze śliwką!

12:43, 27.10.2018 O.R Aktualizacja: 19:28, 27.10.2018
Skomentuj

Mięciutkie, puszyste babeczki ze śliwkami i chrupiącą kruszonką to doskonały pomysł na deser z wykorzystaniem sezonowych owoców. Rozpływają się w ustach i szybko znikają przy małej czarnej z najbliższymi. Ewelina Pędzikowska zaprasza do eKuchni i na swojego kulinarnego bloga https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

Ciasto:

  • 360g mąki pszennej
  • 150ml letniego mleka
  • 50g masła
  • 80g cukru
  • 2 jajka
  • 30g świeżych drożdży
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 70g mąki pszennej
  • 30g cukru
  • 30g masła ekstra

 

Dodatkowo:

400g śliwek węgierek

2 łyżki cukru brązowego

1 łyżeczka cynamonu

 

olej do wysmarowania formy muffinek

1 jajko rozkłócone do posmarowania

cukier puder do posypania

 

Wykonanie:

Śliwki umyć, pozbawić pestek, pokroić na połówki, wymieszać z cynamonem i brązowym cukrem.

Kruszonka:

Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki.

Ciasto:

Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru, 1 łyżkę maki i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko, rozpuszczone masło, mąkę i szczyptę soli, wyrobić na jednolite gładkie i lśniące drożdżowe ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, wypełnić papierową papilotkę, powciskać śliwki i pozostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20 minut.

Gotowe babeczki posypać cukrem pudrem. Z porcji wychodzi około 12 babeczek.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%