Zamknij

Są gruszki, jest mannowiec. Dziś przepis na tradycyjne ciasto!

08:45, 20.10.2018 O.R Aktualizacja: 13:31, 23.10.2018
Skomentuj

-Tradycyjne ciasto z przepisu mojej babci na bazie kaszy manny, która idealnie komponuje się z orzeźwiającym, słodkim musem z gruszek - mówi Ewelina Pędzikowska, kutnowska kulinarna blogerka.


Składniki:
Warstwa mannowa:

  • 500ml mleka
  • 95g kaszy manny
  • 80g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego
  • 130g masła

Mus gruszkowy:

  • 900g gruszek (waga po obraniu)
  • 1 galaretka gruszkowa
  • 2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

  • około 18-20 sztuk herbatników
  • 50g białej czekolady
  • zielona posypka

 

Wykonanie:

Formę o wymiarach 30cm x 9cm wyłożyć herbatnikami.

Warstwa mannowa:

Mleko, masło, cukier i cukier wanilinowy zagotować. Następnie do gotującego się mleka stopniowo wsypać kaszę mannę i gotować cały czas mieszać żeby się nie przypaliło. Ugotowaną masę mannową wylać do formy i przykryć drugą warstwą herbatników.

Mus gruszkowy:

Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać dodając 4 łyżki wody i dokładnie wymieszać aby żelatyna się rozpuściła. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Prażyć do momentu aż owoce się rozpadną. Następnie dodać sypką galaretkę i rozrobioną żelatynę Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować ! Wystudzić i pozostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie wylać do formy na herbatniki i wstawić do lodówki.

4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ciasto, udekorować kolorową posypką.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%