Dżem z pigwy to obowiązkowa pozycja w mojej kuchni w okresie jesienno – zimowym. Pigwa zawiera bowiem dużo witaminy C oraz wiele innych witamin, a także pierwiastki mineralne, które skutecznie wzmacniają odporność organizmu i wspomagają układ odpornościowy w walce z grypą i przeziębieniem. Dżem z pigwy jest również znakomitym dodatkiem do zimowej herbaty.
Przepisy na obiady, przekąski, ciasta i lato zaklęte w słoiczkach poleca Ewelina Pędzikowska https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com
Składniki:
Wykonanie:
1. Owoce pigwy umyć, obrać i oczyścić z pestek. Pokroić na ósemki a następnie na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem i zalać sokiem z pomarańczy. Gotować na bardzo małym ogniu tak długo aż owoce staną się miękkie i nabiorą odpowiedniej konsystencji dżemu.
2. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz