Udka kurczaka zamarynowane w obłędnej, niezwykle pachnącej ziołowo-czosnkowej marynacie i pokryte wyrazistym płaszczykiem z bułki tartej, ketchupu i majonezu to ciekawa alternatywa dla klasycznych udek z piekarnika.
Ewelina Pędzikowska zaprasza na swojego kulinarnego bloga https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Marynata:
Wykonanie:
1. Marynata:
Zioła prowansalskie, papryki, tymianek, sok z cytryny wymieszać z olejem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie wymieszać.
2. Udka oprószyć solą i pieprzem, natrzeć przygotowaną marynatą i pozostawić na 1 godzinę.
3. Po tym czasie przełożyć zamarynowane udka do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Każde udko na wierzchu posmarować majonezem wymieszanym z ketchupem i posypać bułką tartą. Do naczynia dodać pomidorki pokrojone na połówki i cebulę pokrojoną w piórka.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 55-60 minut.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz