Zamknij

Ziołowe udka kurczaka pod płaszczykiem ...

10:24, 09.10.2018 O.R Aktualizacja: 10:28, 09.10.2018
Skomentuj

Udka kurczaka zamarynowane w obłędnej, niezwykle pachnącej ziołowo-czosnkowej marynacie i pokryte wyrazistym płaszczykiem z bułki tartej, ketchupu i majonezu to ciekawa alternatywa dla klasycznych udek z piekarnika.

Ewelina Pędzikowska zaprasza na swojego kulinarnego bloga https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka
  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki majonezu
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 10 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 1 mała czerwona cebula
  • masło do wysmarowania formy

Marynata:

  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • sól morska
  • pieprz

Wykonanie:

1. Marynata:

Zioła prowansalskie, papryki, tymianek, sok z cytryny wymieszać z olejem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie wymieszać.

2. Udka oprószyć solą i pieprzem, natrzeć przygotowaną marynatą i pozostawić na 1 godzinę.

3. Po tym czasie przełożyć zamarynowane udka do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Każde udko na wierzchu posmarować majonezem wymieszanym z ketchupem i posypać bułką tartą. Do naczynia dodać pomidorki pokrojone na połówki i cebulę pokrojoną w piórka.

4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 55-60 minut.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%