Zamknij

Zapiekanka na puree ziemniaczanym z kiszoną kapustą i mięsem

08:46, 02.03.2021 Redaktor Aktualizacja: 08:48, 02.03.2021
Skomentuj

Pachnąca kminkiem ziemniaczana zapiekanka z aromatyczną kiszoną kapustą i doprawionymi mięsem z wyrazistymi dodatkami to propozycja alternatywna dla klasycznego dania obiadowego z ziemniakami, mięsem i surówką w roli głównej. Dla utrzymujących dietę bezmięsną, po prostu rezygnujemy z tego produktu.

Ewelina Pędzikowska zaprasza na swój kulinarny blog https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 850g ziemniaków
  • 1/2 szklanka mleka
  • 1 łyżka masła
  • 500g kiszonej kapusty
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 450g mięsa mielonego z łopatki
  • 100ml bulionu drobiowego
  • 100g śmietany 180%
  • 2 łyżeczki musztardy chrzanowej
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka kminku
  • olej
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

1. Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę do ziemniaków. Następnie dodać mleko, masło, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

2. Kiszoną kapustę pokroić, dodać kminek, podsmażyć na oleju i doprawić solą i pieprzem.

3. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę, a cebulę i czosnek drobno posiekać. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać mięso, podlać bulionem i smażyć na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną paprykę, śmietanę, musztardy, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

4. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Całą powierzchnię naczynia pokryć puree, wyłożyć kapustę, a przy ściankach dookoła naczynia na kapuście wycisnąć rozetki z reszty puree. Na środku wyłożyć mięso z cebulą i papryką.

5. Zapiekankę piec w piekarniku nagrzanym do 180stopni przez około 20-25 minut.

 

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%