Pachnąca kminkiem ziemniaczana zapiekanka z aromatyczną kiszoną kapustą i doprawionymi mięsem z wyrazistymi dodatkami to propozycja alternatywna dla klasycznego dania obiadowego z ziemniakami, mięsem i surówką w roli głównej. Dla utrzymujących dietę bezmięsną, po prostu rezygnujemy z tego produktu.
Ewelina Pędzikowska zaprasza na swój kulinarny blog https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Wykonanie:
1. Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę do ziemniaków. Następnie dodać mleko, masło, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
2. Kiszoną kapustę pokroić, dodać kminek, podsmażyć na oleju i doprawić solą i pieprzem.
3. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę, a cebulę i czosnek drobno posiekać. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać mięso, podlać bulionem i smażyć na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną paprykę, śmietanę, musztardy, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
4. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Całą powierzchnię naczynia pokryć puree, wyłożyć kapustę, a przy ściankach dookoła naczynia na kapuście wycisnąć rozetki z reszty puree. Na środku wyłożyć mięso z cebulą i papryką.
5. Zapiekankę piec w piekarniku nagrzanym do 180stopni przez około 20-25 minut.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz