Dziewczyny i chłopaki jesienią każdy porządny Czytelnik eKuchni powinien skosztować ciasta z dodatkiem dyni!
- To mój ciekawy pomysł na wykorzystanie tego bogatego w witaminy warzywa do przygotowania deseru. Ukryta, delikatna starta dynia połączona z aromatem cynamonu, do tego masa z mascarpone - to wszystko sprawia, że całość idealnie się komponuje ale przede wszystkim wyśmienicie smakuje - mówi Ewelina Pędzikowska.
Składniki:
Ciasto dyniowe:
Krem
Polewa
Wykonanie:
1. Ciasto dyniowe:
Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puch, dodać olej, wcześniej przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Następnie zetrzeć dynię na tarce o małych oczkach, dodać do ciasta, całość dokładnie wymieszać, przełożyć do formy o wymiarach 24 x 28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym
do 180 stopni przez około 60minut. Po tym czasie wystudzić ciasto a następnie przekroić na 2 blaty.
2. Krem:
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i ponownie ubić na sztywno. Mascarpone zmiksować mikserem następnie dodać partiami ubitą śmietanę, całość delikatnie wymieszać szpatułką.
3. Polewa:
Połowę soku zagotować, a w drugiej rozrobić budyń, wlać na gotujący się sok i dokładnie wymieszać.
4. Składanie ciasta:
Pierwszy blat ciasta dyniowego umieścić w formie, wyłożyć cały krem, przykryć drugim blatem dyniowym i polać polewą. Udekorować płatkami kokosowymi.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz