Zamknij

Śliwki rządzą! Polędwiczki w sosie śliwkowym

08:42, 20.09.2018 O.R Aktualizacja: 08:50, 20.09.2018
Skomentuj

Szlachetne, delikatne mięso z dodatkiem niezwykle aromatycznego sosu śliwkowego na bazie soczystych oraz suszonych owoców, czerwonego wina i pachnącego tymianku to doskonała propozycja Eweliny Pędzikowskiej na uroczysty, niedzielny obiad w gronie najbliższych.

Zobacz więcej przepisów https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 750g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki)
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki masła
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz

Sos śliwkowy:

  • 100g suszonych śliwek
  • 250g śliwek węgierek
  • 250ml czerwonego wina wytrawnego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie:

1. Suszone śliwki pokroić w paski, zalać winem i odstawić aby napęczniały. Po tym czasie śliwki odsączyć, wino zostawić (później dodamy do sosu).

2. Śliwki węgierki umyć, pozbawić pestek i pokroić na ćwiartki.

3. Polędwiczki oczyścić z błon i pokroić na plastry o grubości około 1,5cm, lekko rozpłaszczyć dłonią. Każdy plaster oprószyć solą, pieprzem, posypać posiekanym świeżym tymiankiem i odstawić na około 30minut. Po tym czasie obtoczyć w mące i usmażyć na rozpuszczonym maśle z dodatkiem jednej łyżki oleju, z każdej strony około 4-5 minut. Polędwiczki przełożyć do naczynia żaroodpornego żeby nie ostygły.

4. Sos:

Na te samej patelni co smażyło się mięso podsmażyć drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Gdy cebula zrobi się szklista dodać śliwki węgierki, chwilę smażyć, następnie dodać namoczone suszone śliwki, wino i troszkę posiekanego świeżego tymianku. Całość smażyć aż do uzyskania konsystencji sosu i zredukować. Na końcu jeżeli jest taka potrzeba doprawić do smaku solą i pieprzem.

5. Gotowe polędwiczki podawać polane śliwkowym sosem.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

MariolaMariola

0 0

Śliwki w każdej postaci niebo w gębie. Dziękujemy za przepis 23:35, 20.09.2018

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo
0%