Szlachetne, delikatne mięso z dodatkiem niezwykle aromatycznego sosu śliwkowego na bazie soczystych oraz suszonych owoców, czerwonego wina i pachnącego tymianku to doskonała propozycja Eweliny Pędzikowskiej na uroczysty, niedzielny obiad w gronie najbliższych.
Zobacz więcej przepisów https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Sos śliwkowy:
Wykonanie:
1. Suszone śliwki pokroić w paski, zalać winem i odstawić aby napęczniały. Po tym czasie śliwki odsączyć, wino zostawić (później dodamy do sosu).
2. Śliwki węgierki umyć, pozbawić pestek i pokroić na ćwiartki.
3. Polędwiczki oczyścić z błon i pokroić na plastry o grubości około 1,5cm, lekko rozpłaszczyć dłonią. Każdy plaster oprószyć solą, pieprzem, posypać posiekanym świeżym tymiankiem i odstawić na około 30minut. Po tym czasie obtoczyć w mące i usmażyć na rozpuszczonym maśle z dodatkiem jednej łyżki oleju, z każdej strony około 4-5 minut. Polędwiczki przełożyć do naczynia żaroodpornego żeby nie ostygły.
4. Sos:
Na te samej patelni co smażyło się mięso podsmażyć drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Gdy cebula zrobi się szklista dodać śliwki węgierki, chwilę smażyć, następnie dodać namoczone suszone śliwki, wino i troszkę posiekanego świeżego tymianku. Całość smażyć aż do uzyskania konsystencji sosu i zredukować. Na końcu jeżeli jest taka potrzeba doprawić do smaku solą i pieprzem.
5. Gotowe polędwiczki podawać polane śliwkowym sosem.
Mariola23:35, 20.09.2018
0 0
Śliwki w każdej postaci niebo w gębie. Dziękujemy za przepis 23:35, 20.09.2018