To, że dziś podwójne święto, Wniebowzięcie Najświętszej Maryi Panny/Matki Boskiej Zielnej i Święto Wojska Polskiego to nie znaczy, żeby odpuścić sobie słodką sobotę w eKuchni! Dziś tradycyjne ciasto drożdżowe czyli klasyka, no i oczywiście śliwki z Woli Raciborowskiej.
Ewelina Pędzikowska, kutnowska kulinarna blogerka proponuje śliwki w cieście w zupełnie nowej, serowej odsłonie. Dodatek tak intensywnych składników, jak imbir i cynamon sprawia, że ciasto pięknie pachnie oraz wyśmienicie smakuje. Więcej przepisów na sezonowe ciasta z owocami na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Ciasto:
Masa serowa:
Dodatkowo:
Wykonanie:
1. Ciasto:
W mleku rozrobić drożdże, masło rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, jajka, szczyptę soli, wlać rozpuszczone masło oraz rozrobione w mleku drożdże. Składniki zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
2. Masa serowa:
Ser rozgnieść widelcem, dodać żółtka, cukier puder, startą skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać.
3. Śliwki umyć i pokroić w ósemki, dodać starty imbir, brązowy cukier i wszystko wymieszać.
4. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 45cm x 20cm. Posmarować masą serową i zwinąć w roladę. Serową roladę pokroić na 12 plastrów, które następnie ułożyć w wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną formie. Na całej powierzchni ciasta powciskać kawałki śliwek i posypać cynamonem.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30-35 minut. Po tym czasie wystudzić ciasto i na wierzchu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz