Intensywnie truskawkowy, elegancki deser z lodami waniliowymi, chrupiącymi migdałami i dodatkiem czerwonego wina zachwyci wszystkich gości. Dla najmłodszych w wersji z sokiem truskawkowym. Świeże truskawki i wanilia to wymarzone połączenie, któremu nikt się nie oprze. Zapraszamy na https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki na 4 porcje:
Dodatkowo:
Wykonanie:
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na połówki. Następnie przełożyć do rondelka, dodać cukier, zagotować, dodać wino wymieszane z mąką ziemniaczaną i energicznie wymieszać. Jeszcze gorące przełożyć do 4 pucharków i pozostawić do ostudzenia.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać.
Po tym czasie do każdego pucharka dodać po 2 gałki lodów waniliowych, wycisnąć po kilka rozetek z bitej śmietany, udekorować kawałkami truskawek i posypać płatkami migdałów.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz