Zamknij

Słodka sobota. Deser dla ochłody

07:28, 11.08.2018 O.R Aktualizacja: 07:41, 11.08.2018
Skomentuj

Intensywnie truskawkowy, elegancki deser z lodami waniliowymi, chrupiącymi migdałami i dodatkiem czerwonego wina zachwyci wszystkich gości. Dla najmłodszych w wersji z sokiem truskawkowym. Świeże truskawki i wanilia to wymarzone połączenie, któremu nikt się nie oprze. Zapraszamy na https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki na 4 porcje:

  • 200g truskawek
  • 30 cukru
  • 80ml czerwonego słodkiego wina (w wersji dla dzieci zamienić wino na sok z truskawek)
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 8 gałek lodów waniliowych
  • 150ml śmietany 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 4 truskawki
  • 3 łyżki płatków migdałowych

 

Wykonanie:

Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na połówki. Następnie przełożyć do rondelka, dodać cukier, zagotować, dodać wino wymieszane z mąką ziemniaczaną i energicznie wymieszać. Jeszcze gorące przełożyć do 4 pucharków i pozostawić do ostudzenia.

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.

Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać.

Po tym czasie do każdego pucharka dodać po 2 gałki lodów waniliowych, wycisnąć po kilka rozetek z bitej śmietany, udekorować kawałkami truskawek i posypać płatkami migdałów.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%