Zupa z dojrzewających w słońcu kwaskowych, orzeźwiających czerwonych porzeczek, których smak uzupełnia delikatna słodycz cukru to idealna propozycja dla fanów sezonowych, letnich obiadów na bazie świeżych owoców. Porzeczkowa zupa swoim pięknym, głębokim kolorem oraz zawartymi w niej zakręconymi świderkami z pewnością skusi najmłodszych i dostarczy im niezbędnych witamin. Więcej przepisów na https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Wykonanie:
Porzeczki umyć, osuszyć dodać cukier i dokładnie wymieszać. Przełożyć do garnka, zalać 500ml wody i gotować aż porzeczki zmiękną i puszczą sok. Następnie całą zawartość garnka przelać przez sito i przetrzeć porzeczki aby usunąć pestki i skórki. Gotowy sok ponownie zagotować, doprawić szczyptą cynamonu i wlać kisiel rozrobiony w pozostałej ilości wody. Gotową zupę jeszcze raz zagotować i ewentualnie doprawić cukrem (w zależności od kubków smakowych), pozostawić do wystudzenia.
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
Gotową zupę podawać z makaronem, udekorować świeżymi owocami czerwonej porzeczki.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz