Zamknij

Sałatka z wątróbką drobiową, owocami i sosem malinowym

08:30, 19.07.2018 O.R Aktualizacja: 08:36, 19.07.2018
Skomentuj

Szybka w przygotowaniu, kolorowa sałatka na bazie bogatej w żelazo, cynk i zawierającej wysokojakościowe białko wątróbki, świeżych, słodkich malin, nektarynek, delikatnie orzechowej sałaty oraz orzeźwiających borówek to świetny pomysł na pełnowartościowy, sezonowy obiad. Poleca Ewelina Pędzikowska, kulinarna blogerka z Kutna http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 750g wątróbki drobiowej
  • 120g roszponki
  • 100g malin
  • 100g borówki amerykańskiej
  • 2 nektarynki
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 5 łyżeczek przyprawy do gyrosa
  • olej
  • sól i pieprz

 

Sos malinowy:

  • 300g świeżych malin
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki octu z jabłek
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżeczki masła

 

Wykonanie:

Roszponkę umyć i osuszyć, a nektarynkę umyć i pokroić na plastry. Maliny i borówki umyć i osuszyć.

Sos malinowy:

Maliny, ocet i cukier przełożyć do rondelka, chwilę gotować aż maliny się rozpadną. Następnie dodać imbir, masło i całość dokładnie wymieszać cały czas gotując aż sos lekko zgęstnieje.

Wątróbkę drobiową umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części, obtoczyć w mące wymieszanej z bułką i przyprawą do gyrosa. Następnie partiami usmażyć na rozgrzanym oleju.

Na talerzu ułożyć roszponkę, plastry nektarynki, wątróbkę drobiową, maliny, borówki i polać sosem malinowym.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%