Smaczna, sycąca zapiekanka na bazie makaronu, soczystego kurczaka, dużej ilości dojrzewających w słońcu pomidorów, aromatycznych przypraw oraz słodkiej cebuli połączonej z wyrazistym smakiem czosnku i ostrej papryki to świetny pomysł na rozgrzewający obiad. W sam raz na chłodne lipcowe popołudnie. Poleca Ewelina Pędzikowska http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Po tym czasie odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Z pomidorów usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubszą kostkę, a cebulę i czosnek drobno posiekać. Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie podsmażyć z cebulą i czosnkiem na niewielkiej ilości oliwy.
Gdy kurczak będzie już miękki dodać papryki w proszku, curry, kukurydzę i świeże pomidory oraz pomidory z puszki. Całość doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Następnie całość przełożyć na makaron znajdujący się w naczyniu żaroodpornym. Jajka rozkłócić ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Wierzch zapiekanki polać masą jajeczną, posypać startym żółtym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez około 30 minut.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz