Zamknij

Sobota w eKuchni. Serowo - truskawkowa rolada z kawową nutą

07:43, 16.06.2018 O.R Aktualizacja: 13:26, 17.06.2018
Skomentuj
reo

Ciasto, w którym smak truskawek idealnie komponuje się z masą z homogenizowanych serków, biszkoptem nasączonym kawą i migdałowym likierem tworząc prawdziwą rozkosz do małej czarnej. Zobacz przepisy na https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao

Masa waniliowa:

  • 360g serka homogenizowanego waniliowego
  • 125g masła
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny

Masa czekoladowa:

  • 360g serka homogenizowanego czekoladowego
  • 100g mlecznej czekolady
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny

Poncz:

  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 50ml likieru migdałowego

 

Polewa truskawkowa:

  • 250g truskawek
  • 1 truskawkowa galaretka

 

Dodatkowo:

bita śmietana

truskawki, borówki

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. Wlać do prostokątnej formy o wymiarach 39cm x 12cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.

Masa czekoladowa:

Żelatynę zalać 1/4 szklanki mleka żeby napęczniała a resztę mleka podgrzać i dodać do żelatyny, mieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Mikserem utrzeć żółtka z cukrem na puch, dalej miksując dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej i lekko wystudzoną czekoladę, serek czekoladowy i przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać mikserem.

Masa waniliowa:

Żelatynę zalać 1/4 szklanki mleka żeby napęczniała a resztę mleka podgrzać i dodać do żelatyny, mieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Mikserem utrzeć żółtka z cukrem na puch, dalej miksując dodać masło, serek waniliowy i przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać mikserem.

Poncz:

Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wymieszać z likierem.

Polewa truskawkowa:

Truskawki zagotować w 1/2 szklanki wody, zblendować blenderem, wsypać galaretkę, mieszać do momentu aż galaretka się rozpuści i zagotować. Odstawić do lekkiego stężenia.

Do formy wyłożonej folią spożywczą wylać masę waniliową i wstawić do lodówki na około 30minut, włożyć jeden blat biszkoptu, nasączyć ponczem,  wylać masę czekoladową i wstawić ponownie do lodówki na około 30minut, następnie przykryć drugim blatem biszkoptu i nasączyć ponczem. Wstawić do lodówki na około 60minut. Po tym czasie wyjąć roladę z formy, polać tężejącą truskawkową polewą, wstawić do lodówki na około 15minut, udekorować bitą śmietaną i owocami.

 

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%