Zamknij

W soboty słodkości. Tiramisu z truskawkowym musem

08:54, 09.06.2018 O.R Aktualizacja: 09:41, 10.06.2018
Skomentuj

Tiramisu z truskawkowym musem to propozycja Eweliny Pędzikowskiej sobotniej słodkości w eKuchni. Kawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru, które idealnie komponuje się z dojrzewającymi w słońcu, orzeźwiającymi truskawkami i aksamitnym kremem. Całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych.

Składniki:

600g podłużnych biszkoptów

250g truskawek do dekoracji

kakao

Krem:
500 g serka mascarpone

500 ml śmietany kremówki 36%

4 żółtka
8 łyżek cukru pudru


Poncz:
400 ml mocnej kawy espresso

85 ml likieru amaretto 

60 ml wódki

10 ml aromatu migdałowego

Mus truskawkowy:

400g truskawek

1/2 szklanka wody

1 galaretka truskawkowa

Wykonanie:

Krem:

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na bardzo gładką i puszystą masę. Dodawać stopniowo mascarpone, ubijać aż krem będzie miał jednolitą konsystencję.
W drugiej misce ubić na sztywno śmietanę, pod koniec ubijania dodać
do wcześniej przygotowanej masy z mascarpone i całość delikatnie wymieszać szpatułką. Masę podzielić na 3 równe części.

Poncz:

Gotową kawę przelać do miseczki, dodać amaretto, wódkę, aromat migdałowy i dokładnie wymieszać.

Mus truskawkowy:

Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do rondelka, dodać wodę i zagotować. Wsypać galaretkę i zmiksować blenderem (nie gotować). Mus pozostawić do lekkiego stężenia.

Na dnie formy o wymiarach 24x24cm ułożyć jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem, posypać kakao, rozsmarować 1/3 kremu i wylać tężejący mus z truskawek. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, posypać kakao, rozsmarować drugą część kremu, wylać resztę musu truskawkowego i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. Na końcu ułożyć ostatnią warstwę nasączonych biszkoptów, rozsmarować resztę kremu, posypać kakao i udekorować truskawkami.

Wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, a najlepiej na noc.

Więcej przepisów na https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%