Tiramisu z truskawkowym musem to propozycja Eweliny Pędzikowskiej sobotniej słodkości w eKuchni. Kawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru, które idealnie komponuje się z dojrzewającymi w słońcu, orzeźwiającymi truskawkami i aksamitnym kremem. Całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych.
Składniki:
600g podłużnych biszkoptów
250g truskawek do dekoracji
kakao
Krem:
500 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki 36%
4 żółtka
8 łyżek cukru pudru
Poncz:
400 ml mocnej kawy espresso
85 ml likieru amaretto
60 ml wódki
10 ml aromatu migdałowego
Mus truskawkowy:
400g truskawek
1/2 szklanka wody
1 galaretka truskawkowa
Wykonanie:
Krem:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na bardzo gładką i puszystą masę. Dodawać stopniowo mascarpone, ubijać aż krem będzie miał jednolitą konsystencję.
W drugiej misce ubić na sztywno śmietanę, pod koniec ubijania dodać
do wcześniej przygotowanej masy z mascarpone i całość delikatnie wymieszać szpatułką. Masę podzielić na 3 równe części.
Poncz:
Gotową kawę przelać do miseczki, dodać amaretto, wódkę, aromat migdałowy i dokładnie wymieszać.
Mus truskawkowy:
Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do rondelka, dodać wodę i zagotować. Wsypać galaretkę i zmiksować blenderem (nie gotować). Mus pozostawić do lekkiego stężenia.
Na dnie formy o wymiarach 24x24cm ułożyć jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem, posypać kakao, rozsmarować 1/3 kremu i wylać tężejący mus z truskawek. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, posypać kakao, rozsmarować drugą część kremu, wylać resztę musu truskawkowego i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. Na końcu ułożyć ostatnią warstwę nasączonych biszkoptów, rozsmarować resztę kremu, posypać kakao i udekorować truskawkami.
Wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, a najlepiej na noc.
Więcej przepisów na https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz