Zamknij

W eKuchni sobotnie słodkości dla Mam. Torcik jogurtowy z truskawkami

07:07, 26.05.2018 O.R Aktualizacja: 07:31, 26.05.2018
Skomentuj

- Moja propozycja na lekkie, ale przede wszystkim smaczne ciasto na bazie zdrowego jogurtu naturalnego z dodatkiem bomby witaminowej w postaci świeżych owoców: truskawek i borówek - mówi Ewelina Pędzikowska. - Wszystkiego najlepszego dla wszystkich Mam, które czytają eKutno.pl

Składniki

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel czerwonego barwnika

Masa jogurtowo – truskawkowa:

  • 450g gęstego jogurtu naturalnego Bakoma
  • 240g sera białego
  • 500g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki mleka

Mus truskawkowy:

  • 250g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 3/4 szklanki wody

Dodatkowo:

  • około 20 sztuk truskawek
  • 50g borówki amerykańskiej
  • 150ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 śmietana-fix

 

Wykonanie:

Biszkopt

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijając dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Podzielić na dwie równe części, do jednej z nich dodać barwnik. Obie masy wlać jednocześnie do formy (u mnie kwiatka 23cm) i piec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 25minut. Wystudzić i przekroić biszkopt na dwa blaty.

Masa jogurtowo – truskawkowa

Truskawki zmiksować blenderem, dodać 4 łyżki wody i galaretki, całość zagotować a następnie pozostawić do wystygnięcia. Jogurt naturalny zmiksować z białym serem na gładką masę, dodać przygotowaną galaretkę
z truskawkami. Dokładnie wymieszać i dodać rozrobioną w mleku żelatynę.

Do formy włożyć 1 blat biszkoptu, brzegi formy obłożyć truskawkami pokrojonymi na pół, wlać masę jogurtowo – truskawkową. Przykryć
2 blatem biszkoptu i wstawić do lodówki na około 2 godziny.

Mus truskawkowy

Truskawki zmiksować blenderem, dodać galaretkę rozpuszczoną w wodzie. Dokładnie wymieszać i wylać na schłodzony biszkopt z masą
jogurtowo – truskawkową.

Śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fixem i cukrem.

Torcik udekorować bitą śmietaną, truskawkami i borówkami amerykańskimi.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%