To ciasto to znakomita propozycja dla fanów deserów z orzechami w każdej postaci. Łączy w sobie tradycyjny biszkopt nasączony kawą i migdałowym likierem, słodki kajmak, prażone ziemne orzeszki oraz naturalne orzechy włoskie. Całość oblana czekoladową polewą, smakuje rewelacyjnie. Poleca Ewelina Pędzikowska.
Składniki:
Biszkopt :
Wkładka orzechowa:
Masa czekoladowa:
Poncz:
Dodatkowo:
510g masy krówkowej kajmak
Polewa:
Wykonanie:
Biszkopt
Białka ubić z dodatkiem cukru na sztywno, dalej ubijając dodać żółtka, mąkę pszenną, ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać do formy o wymiarach 24x40cm, wysmarowanej oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około
25-30 minut. Następnie pozostawić do wystudzenia. Przekroić na 3 blaty ( jeden grubszy 2 pozostałe cienkie)
Wkładka orzechowa:
Białka ubić z cukrem na sztywno, dalej ubijając dodać miód, mąki oraz orzechy zblenderowane w malakserze. Dokładnie wymieszać i przełożyć
do formy o wymiarach 24x40cm, wysmarowanej oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni około 20 minut.
Masa czekoladowa:
Czekoladę i kakao rozpuścić w lekko podgrzanym mleku, następnie wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, cały czas miksując dodawać przestudzone mleko z rozpuszczoną czekoladą. Na końcu wlać spirytus i dokładnie wymieszać.
Poncz:
Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wymieszać z likierem amaretto
i spirytusem.
Biszkopt grubszy przełożyć do formy, nasączyć ponczem i posmarować
1/2 masy czekoladowej. Następnie na masę ułożyć wkładką orzechową, posmarować masą krówkową i ułożyć jeden z cieńszych blatów. Nasączyć biszkopt ponczem, posmarować resztą masy czekoladowej, przykryć drugim cieńszym blatem biszkoptu i nasączyć resztą ponczu.
Czekoladę rozpuścić w mleku polać ciasta i posypać drobno posiekanymi orzeszkami.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz