Gęsty krem z kukurydzy z dodatkiem wyrazistego imbiru, pikantnej nuty w postaci papryczki chilli i chrupiących pestek dyni to świetna propozycja idealnie rozgrzewającej zupy.
Składniki:
Wykonanie:
Kolby kukurydzy umyć i obrać z ziaren za pomocą noża. Następnie rozgrzać na patelni masło dodać ziarna kukurydzy, doprawić solą, pieprzem, chilli i całość dusić na wolnym ogniu przez około 10 minut co jakiś czas mieszając.
Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę.
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać bulion, pokrojone ziemniaki w kostkę, podsmażoną kukurydzę, starty imbir i gotować do miękkości warzyw. Następnie zmiksować blenderem do postaci kremu i doprawić solą oraz pieprzem.
Krem z kukurydzy podawać posypany podprażonymi pestkami dyni i grzankami.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz