Zamknij

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i chorizo

06:09, 15.03.2018 O.R Aktualizacja: 10:17, 15.03.2018
Skomentuj

W tygodniu z zapiekankami druga propozycja Eweliny Pędzikowskiej pełnowartościowego, pysznego i sycącego dania. Aromatyczna, rozgrzewająca zapiekanka na bazie dzikiego ryżu, delikatnego kurczaka, niezwykle pachnącej tradycyjnej hiszpańskiej kiełbasy chorizo i bukietu rozmaitych warzyw w każdej postaci. Zajrzyj na  https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 300 fileta z kurczaka
  • 100g kiełbasy chorizo w plastrach
  • 100g dzikiego ryżu
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka konserwowej kukurydzy
  • 100g czerwonej papryki
  • 100g zielonej papryki
  • 150g mini kulek mozzarelli
  • 1,5 puszki krojonych pomidorów bez skórki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mała papryczka chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • sok z 1/2 cytryny
  • oliwa z oliwek
  • olej kokosowy
  • pikantna przyprawa do kurczaka
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć przyprawą do kurczaka i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć kawałki kurczaka na oleju kokosowym. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Kukurydzę, czerwoną fasolą i kulki mozzarelli odcedzić z zalewy. Paprykę czerwoną, zieloną, i cebulę pokroić w kostkę, a czosnek i papryczkę chilli drobno posiekać. Chorizo pokroić w cienkie paski.

W wysokim garnku na oliwie z oliwek zeszklić czerwoną cebulę, dodać czosnek, papryczkę chilli i pomidory z puszki, wszystko wymieszać,
a następnie całość dusić na niewielkim ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie dodać sok z cytryny, bazylię, oregano, doprawić solą, pieprzem, wszystko dokładnie wymieszać i ponownie dusić na małym ogniu przez około 10 minut.

Zawartość garnka przelać do miski, dodać kawałki kurczaka, ugotowany ryż, kukurydzę, czerwoną fasolę i całość dokładnie wymieszać,
a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, ułożyć paski chorizo, posypać czerwoną i zieloną papryką, a na wierzchu ułożyć pokrojone w ćwiartki kulki mozzarelli.

Piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez około 20-25 minut.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%