W tygodniu z zapiekankami druga propozycja Eweliny Pędzikowskiej pełnowartościowego, pysznego i sycącego dania. Aromatyczna, rozgrzewająca zapiekanka na bazie dzikiego ryżu, delikatnego kurczaka, niezwykle pachnącej tradycyjnej hiszpańskiej kiełbasy chorizo i bukietu rozmaitych warzyw w każdej postaci. Zajrzyj na https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Wykonanie:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć przyprawą do kurczaka i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć kawałki kurczaka na oleju kokosowym. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Kukurydzę, czerwoną fasolą i kulki mozzarelli odcedzić z zalewy. Paprykę czerwoną, zieloną, i cebulę pokroić w kostkę, a czosnek i papryczkę chilli drobno posiekać. Chorizo pokroić w cienkie paski.
W wysokim garnku na oliwie z oliwek zeszklić czerwoną cebulę, dodać czosnek, papryczkę chilli i pomidory z puszki, wszystko wymieszać,
a następnie całość dusić na niewielkim ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie dodać sok z cytryny, bazylię, oregano, doprawić solą, pieprzem, wszystko dokładnie wymieszać i ponownie dusić na małym ogniu przez około 10 minut.
Zawartość garnka przelać do miski, dodać kawałki kurczaka, ugotowany ryż, kukurydzę, czerwoną fasolę i całość dokładnie wymieszać,
a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, ułożyć paski chorizo, posypać czerwoną i zieloną papryką, a na wierzchu ułożyć pokrojone w ćwiartki kulki mozzarelli.
Piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez około 20-25 minut.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz