- Tradycyjne ciasto z przepisu mojej mamy na bazie kaszy manny, które idealnie komponuje się z orzeźwiającym, kwaśnym musem z malin, to nowa propozycja na sobotnie wypieki - mówi Ewelina Pędzikowska. - Zajrzyjcie na https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Mus malinowy:
Dodatkowo:
1 galaretka truskawkowa
500g malin
Sposób przygotowania
Formę o wymiarach 24cm x 24cm wyłożyć warstwą herbatników.
Mleka, masło, cukier i cukier wanilinowy zagotować. Następnie do gotującego się mleka stopniowo wsypywać kaszę mannę, cały czas mieszać żeby się nie przypaliło. Ugotowaną masę mannową wylać do formy i przykryć drugą warstwą herbatników.
Mus malinowy: Maliny przełożyć do garnka, wlać wodę i gotować do rozpadnięcia malin. Następnie dodać sypką galaretkę i rozrobioną żelatynę (żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać dodając 2 łyżki wody, dokładnie wymieszać). Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować ! Wystudzić i pozostawić do lekkiego stężenia. Następnie wylać do formy na herbatniki i wstawić do lodówki.
Galaretkę rozrobić w 1,5 szklanki wody i pozostawić do lekkiego stężenia. Na wierzchu musu malinowego ułożyć maliny jedna obok drugiej a następnie wylać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz