Ciekawy pomysł Eweliny Pędzikowskiej na szybkie przygotowanie pożywnego śniadania w wersji mocno warzywnej, które dostarczy nam witamin i pozwoli energicznie rozpocząć dzień. Zajrzyj na https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Farsz:
Dodatkowo:
masło do wysmarowania formy
Wykonanie:
Brokuł umyć, podzielić na różyczki i ugotować al dente w osolonej wodzie. Paprykę, cukinię i szynkę pokroić w grubszą kostkę lub paski, a cebulę drobno posiekać. Na mocno rozgrzanej patelni zgrillować paprykę z cukinią, następnie dodać cebulę, szynkę i pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe. Wszystko razem chwilę grillować, doprawić mieszanką chilli, solą i pieprzem.
Masa jajeczna: Do miski wbić jajka, rozkłócić trzepaczką, dodać śmietanę i żółty ser (niewielką ilość sera zostawić do posypania wierzchu frittaty), a następnie dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Formę do tarty o średnicy 26cm wysmarować masłem, wyłożyć zgrillowane warzywa, ułożyć różyczki brokułu, zalać masą jajeczną i posypać resztą żółtego sera i kukurydzą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz