Zamknij

Frittata z brokułem, cukinią i grillowanymi warzywami

07:52, 20.02.2018 O.R
Skomentuj

Ciekawy pomysł Eweliny Pędzikowskiej na szybkie przygotowanie pożywnego śniadania w wersji mocno warzywnej, które dostarczy nam witamin i pozwoli energicznie rozpocząć dzień. Zajrzyj na https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • Masa jajeczna:
  • 8 jajek
  • 200ml śmietany kremówki 30%
  • 100g startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz

Farsz:

  • 500g brokułu
  • 1 czerwona papryka
  • 150g szynki
  • 1 mała cebula
  • 200g cukinii
  • 150g pomidorków koktajlowych
  • garść konserwowej kukurydzy
  • sól
  • pieprz
  • mieszanka przypraw chilli

Dodatkowo:

masło do wysmarowania formy

Wykonanie:

Brokuł umyć, podzielić na różyczki i ugotować al dente w osolonej wodzie. Paprykę, cukinię i szynkę pokroić w grubszą kostkę lub paski, a cebulę drobno posiekać. Na mocno rozgrzanej patelni zgrillować paprykę z cukinią, następnie dodać cebulę, szynkę i pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe. Wszystko razem chwilę grillować, doprawić mieszanką chilli, solą i pieprzem.

Masa jajeczna: Do miski wbić jajka, rozkłócić trzepaczką, dodać śmietanę i żółty ser (niewielką ilość sera zostawić do posypania wierzchu frittaty), a następnie dokładnie wymieszać. 

Doprawić do smaku solą i pieprzem. Formę do tarty o średnicy 26cm wysmarować masłem, wyłożyć zgrillowane warzywa, ułożyć różyczki brokułu, zalać masą jajeczną i posypać resztą żółtego sera i kukurydzą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%