Zamknij

Dla fanów owoców gruszkowy rarytas na deser

09:08, 10.02.2018 O.R
Skomentuj

Pachnące cynamonem, na bazie gruszek, masy śmietanowej i klasycznego biszkoptu ciasto to doskonała propozycja dla fanów owoców podanych w postaci chłodnego deseru. Zobacz http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

Biszkopt :

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa gruszkowa:

  • 2kg dojrzałych gruszek
  • 3 galaretki o smaku gruszkowym
  • 2 łyżki żelatyny

Masa śmietanowa:

  • 0,5 l śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy

Dodatkowo: cynamon, zielone perełki cukrowe

Wykonanie:

Biszkopt

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka, mąkę wymieszane z proszkiem do pieczenia i budyniem. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 24cmx24cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.

Masa gruszkowa

Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Prażyć do momentu aż owoce się rozpadną. Następnie dodać galaretki i rozrobioną żelatynę (żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać dodając 2 łyżki wody, dokładnie wymieszać). Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować !

Masa śmietanowa

Mikserem ubić śmietanę na sztywno, następnie dodać cukier puder i śmietan-fix, dokładnie wymieszać szpatułką.

Składanie ciasta

Na biszkopt przełożyć masę gruszkową, wstawić do lodówki na około 30minut. Po tym czasie na masę gruszkową wyłożyć masę śmietanową i wyrównać szpatułką z ząbkami. Na wierzchu posypać cynamonem i udekorować perełkami z cukru. Wstawić do lodówki.

 

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%