Zamknij

Niesamowite eklerki z pastą jajeczną. Poleca Ewelina

09:43, 08.02.2018 O.R
Skomentuj

Wytrawne podłużne ciastka napełnione wyrazistą pastą na bazie jajek, tuńczyka i świeżego szczypiorku. Idealnie sprawdzą się jako przystawka oraz imprezowa przekąska. Ewelina Pędzikowska poleca https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

Ciasto:

  • 130ml wody
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 70g masła extra
  • szczypta soli
  • 2 jajka

Farsz:

  • 5 jajek
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 4 łyżki majonezu
  • 50g żółtego sera
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • sól morska
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

Ciasto

Masło rozpuścić w gotującej wodzie, dodać sól, mąkę i dokładnie wymieszać żeby ciasto odchodziło od ścianek. Pozostawić do wystudzenia. Następnie dodawać stopniowo jajka i ciągle miksować aż powstanie gładkie ciasto. Gotowe ciasto przełożyć do szprycy lub worka cukierniczego i uformować eklerki. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-30minut. Pozostawić do wystygnięcia a następnie przekroić wzdłuż
na dwie równe części.

Farsz 

Ugotowane na twardo jajka pokroić w kostkę, tuńczyka odsączyć z zalewy, szczypiorek drobno posiekać. Jajka, tuńczyka i szczypiorek przełożyć do miski, dodać starty żółty ser, majonez i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i ponownie dokładnie wymieszać.

Dolną część eklerka posmarować farszem jajeczno- tuńczykowym a następnie przykryć górną częścią ciastka.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%