Aromatyczna rolada to doskonały pomysł zarówno na obiad jak i na imprezową przekąskę. Rewelacyjnie sprawdza się również na kanapki. Zajrzyj na http://szalonakuchniaeweliny.bloog.pl/
Składniki
1kg fileta z indyka
100g suszonych pomidorów
sól
pieprz
mieszanka przypraw chilli
2 łyżki masła extra
Pesto
1 doniczka świeżej bazylii
1 pęczek natki z pietruszki
3 ząbki czosnku
100g orzeszków ziemnych
40ml soku z limonki
80ml oliwy extra virgin
50g sera parmezan
pieprz
sól
Wykonanie
Umyty filet z indyka rozciąć na duży płat, oprószyć solą, pieprzem i mieszanką przypraw chilli. Odstawić na około 30 minut.
Pesto
Do malaksera wrzucić orzeszki, czosnek, liście bazylii, natkę, parmezan, dodać sok z limonki oraz oliwę. Zmiksować do postaci gęstego pesto. Doprawić solą i pieprzem.
Suszone pomidory osuszyć z oliwy i drobno posiekać.
Pesto rozsmarować na płacie z indyka a na wierzchu ułożyć warstwę posiekanych suszonych pomidorów. Całość zwinąć w roladę, wierzch posmarować masłem, owinąć folią aluminiową i ułożyć w brytfannie do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec przez około 40 minut.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz