Zamknij

Rolada z indyka nadziewana bazyliowym pesto i pomidorami

09:14, 16.01.2018 O.R
Skomentuj

Aromatyczna rolada to doskonały pomysł zarówno na obiad jak i na imprezową przekąskę. Rewelacyjnie sprawdza się również na kanapki. Zajrzyj na http://szalonakuchniaeweliny.bloog.pl/

Składniki

1kg fileta z indyka

100g suszonych pomidorów

sól

pieprz

mieszanka przypraw chilli

2 łyżki masła extra

 

Pesto

1 doniczka świeżej bazylii

1 pęczek natki z pietruszki

3 ząbki czosnku

100g orzeszków ziemnych

40ml soku z limonki

80ml oliwy extra virgin

50g sera parmezan

pieprz

sól

Wykonanie

Umyty filet z indyka rozciąć na duży płat, oprószyć solą, pieprzem i mieszanką przypraw chilli. Odstawić na około 30 minut.

Pesto

Do malaksera wrzucić orzeszki, czosnek, liście bazylii, natkę, parmezan, dodać sok z limonki oraz oliwę. Zmiksować do postaci gęstego pesto. Doprawić solą i pieprzem.

Suszone pomidory osuszyć z oliwy i drobno posiekać.

Pesto rozsmarować na płacie z indyka a na wierzchu ułożyć warstwę posiekanych suszonych pomidorów. Całość zwinąć w roladę, wierzch posmarować masłem, owinąć folią aluminiową i ułożyć w brytfannie do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec przez około 40 minut.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%