Zamknij

Świąteczna eKuchnia: Wigilijny makaron z makiem

14:13, 04.12.2017 Redaktor
Skomentuj

Wigilijny makaron z makiem poleca Ewelina Pędzikowska http://szalonakuchniaeweliny.bloog.pl. Makaron wymieszany z bakaliami, chrupiącymi orzeszkami, dużą ilością maku, pachnący migdałami i polany słodkim miodem to tradycyjny wigilijny deser goszczący od lat na naszym świątecznym stole.

Składniki:

250g makaronu wstęgi Pappardelle

200g maku

50g orzechów włoskich

40g orzechów nerkowca

40g rodzynek

40g żurawiny

40g miechunki peruwiańskiej

100g skórki pomarańczowej kandyzowanej

3 łyżki masła

4 łyżki miodu

1 aromat migdałowy

2 łyżki oleju

sól

Wykonanie:

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Mak opłukać, następnie zalać wrzątkiem i odstawić na 4 - 5 godzin. Po tym czasie zmielić dwukrotnie. Orzechy włoskie i orzechy nerkowca drobno posiekać. Rodzynki, żurawinę, miechunkę peruwiańską zalać wrzątkiem i odstawić na około 15 minut. Masło roztopić i wlać do maku, dodać orzechy, skórkę pomarańczową, rodzynki, żurawinę, miechunkę peruwiańską oraz miód. Całość dokładnie wymieszać i wlać aromat migdałowy. Na samym końcu masę makową przełożyć do makaronu i wszystko dokładnie wymieszać.

 

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%