Wigilijny makaron z makiem poleca Ewelina Pędzikowska http://szalonakuchniaeweliny.bloog.pl. Makaron wymieszany z bakaliami, chrupiącymi orzeszkami, dużą ilością maku, pachnący migdałami i polany słodkim miodem to tradycyjny wigilijny deser goszczący od lat na naszym świątecznym stole.
Składniki:
250g makaronu wstęgi Pappardelle
200g maku
50g orzechów włoskich
40g orzechów nerkowca
40g rodzynek
40g żurawiny
40g miechunki peruwiańskiej
100g skórki pomarańczowej kandyzowanej
3 łyżki masła
4 łyżki miodu
1 aromat migdałowy
2 łyżki oleju
sól
Wykonanie:
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Mak opłukać, następnie zalać wrzątkiem i odstawić na 4 - 5 godzin. Po tym czasie zmielić dwukrotnie. Orzechy włoskie i orzechy nerkowca drobno posiekać. Rodzynki, żurawinę, miechunkę peruwiańską zalać wrzątkiem i odstawić na około 15 minut. Masło roztopić i wlać do maku, dodać orzechy, skórkę pomarańczową, rodzynki, żurawinę, miechunkę peruwiańską oraz miód. Całość dokładnie wymieszać i wlać aromat migdałowy. Na samym końcu masę makową przełożyć do makaronu i wszystko dokładnie wymieszać.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz