Zamknij

Ewelina poleca przepisy na świąteczne potrawy w eKuchni

09:43, 01.12.2017 O.R
Skomentuj

Wczoraj biały puch spadł z nieba, a dziś już grudzień, coraz bliżej Święta. Świąteczne przepisy Eweliny Pędzikowskiej w eKuchni rozpoczniemy więc od błyskawicznego sernika. W tym miesiącu w naszym cyklu znajdziecie przepisy na wigilijne, gwiazdkowe i tradycyjne potrawy. 

- Świetny w smaku, niewymagający użycia jajek i szybki w przygotowaniu sernik na kakaowych herbatnikach, z delikatną mleczną czekoladą jest świetną alternatywą klasycznego ciasta na bazie sera - czytamy na kulinarnym blogu http://szalonakuchniaeweliny.bloog.pl/

Składniki:

Masa serowa:

1,5kg białego sera półtłustego (3 krotnie zmielonego)

300g masła extra

1,5 szklanki cukru

400ml mleka

3 budynie śmietankowe (na 0,5l mleka)

9ml olejku rumowego

Dodatkowo:

500g herbatników kakaowych

Polewa:

150g mlecznej czekolady

3 łyżki mleka

Dekoracja:

niebieska posypka

białe gwiazdki

Wykonanie:

1. Masa serowa:

W dużym garnku rozpuścić masło z cukrem, dodać ser, olejek rumowy, wlać mleko z rozrobionymi budyniami i energicznie dokładnie wymieszać aż do połączenia się składników. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia, chwilkę gotować na małym ogniu. Podzielić na 3 części.

2. Dno formy o wymiarach 24cm x 24cm wyłożyć herbatnikami i wylać na nie 1/3 gorącej masy. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, wylać drugą część masy, ułożyć kolejną warstwę herbatników wylać pozostałą masę i ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Pozostawić do wystudzenia.

3.Polewa:
Do mleka dodać kostki czekolady, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej
aż do uzyskania jednolitej konsystencji polewy. Następnie wierzch wystudzonego sernika polać polewą, posypać niebieską posypką i udekorować białymi gwiazdkami.

4. Sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

No i mlask! Smacznego!

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%