Zamknij

Quiche z jaglanymi pulpecikami owiniętymi cukinią i orzechami

17:53, 30.11.2017 O.R
Skomentuj

Quiche to wywodząca się z kuchni francuskiej wytrawna tarta ze słonego, kruchego placka wypełniona masą serowo - jajeczną. - W mojej wersji z nadzieniem w postaci jaglanych pulpecików owiniętych plastrami cukinii - mówi Ewelina Pędzikowska. - Zapraszam na szalonakuchniaeweliny.bloog.pl/

Składniki:

Ciasto kruche słone:

200g mąki pszennej

50g mąki orkiszowej

125g masła extra

1 całe jajko

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

bułka tarta do oprószenia formy

masło do wysmarowania formy

Jaglane pulpeciki:

480g fileta z kurczaka

1 cebula dymka

1 ząbek czosnku

50g kaszy jaglanej

1 łyżka kaszy manny

2 łyżki bułki tartej

1 jajko

3 łyżki posiekanej świeżej rukoli

2 małe cukinie

sól

pieprz

olej

Masa jajeczno-serowa

3 jajka

250g serka o smaku pesto i rukoli

80ml śmietany 30%

sól morska

kolorowy zmielony pieprz

40g posiekanych orzechów laskowych

Wykonanie:

Ciasto kruche słone: mąki przesiać na stolnicę, dodać masło, jajko, proszek do pieczenia, sól i zagnieść na jednolite ciasto. Gotowym ciastem wylepić formę tarty wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Całe ciasto nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20minut na złoty kolor. Masa jajeczno-serowa: jajka roztrzepać ze śmietaną, serkiem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie plastry i wrzucić do osolonego wrzątku na 2 minuty, a następnie wystudzić.

Kaszę jaglaną przelać trzykrotnie pod bieżącą wodą. Następnie przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać szczyptę soli i gotować do miękkości około 15-20minut. Po tym czasie wystudzić.

Jaglane pulpeciki: filet, cebulę, czosnek zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, ugotowaną kaszę jaglaną, rukolę, kaszę mannę, bułkę tartą i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z gotowej masy mięsnej formować kotleciki wielkości orzecha włoskiego, lekko obtoczyć w bułce tartej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.

Następnie każdego pulpecika owinąć plastrem cukinii i ułożyć obok siebie na podpieczonej tarcie. Całość zalać masą jajeczno - serową i posypać orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni i piec przez 40-45 minut.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%