Zamknij

Jesienna eKuchnia. Zakręcony chlebek dyniowy z nutą bazylii

07:38, 08.11.2018 Redaktor Aktualizacja: 17:59, 08.11.2018
Skomentuj

Prawdziwy, pozbawiony konserwantów i polepszaczy smaku chlebek pachnący świeżą bazylią, z delikatnym posmakiem dyni to świetna propozycja tego tradycyjnego domowego wypieku w nowatorskiej odsłonie.

Zapraszamy na kulinarnego bloga kutnianki https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 100g mąki kukurydzianej
  • 25g świeżych drożdży
  • 200g puree z dyni
  • 150ml mleka
  • 40g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • masło do wysmarowania formy
  • 1 jajko do posmarowania chleba
  • sezam czarny i biały

Pesto bazyliowe:

  • 25g liści świeżej bazylii
  • 30g orzeszków ziemnych niesolonych
  • 60ml oleju bazyliowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 40g startego parmezanu
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

Wykonanie:

1. Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąki przesiać do miski dodać szczyptę soli, masło, puree z dyni, resztę mleka i zaczyn drożdżowy. Składniki zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Postawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.

2. Pesto bazyliowe:

Bazylię, orzeszki, czosnek, parmezan i oliwę przełożyć do malaksera, zmiksować do gładkiej konsystencji, a następnie doprawić solą i pieprzem.

3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować pesto bazyliowym, zwinąć w roladę i przełożyć do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 12 cm x 30 cm. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia.

4. Po tym czasie wyrośnięte ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 45-50 minut.

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%