Zamknij

Ziołowo - czosnkowe bułeczki na jesienne drugie śniadanie

06:27, 06.11.2018 Redaktor Aktualizacja: 06:35, 06.11.2018
Skomentuj

Puszyste domowe bułeczki o pięknym złocistym kolorze, bez konserwantów, żadnych ulepszaczy, z mocno wyczuwalnymi ziołami i aromatycznym czosnkiem. Jest to idealna propozycja dla lubiących zdrowe, domowe wypieki i doskonały przysmak w piknikowym koszyczku niezbędnym podczas rodzinnych wyjazdów, ale też jesienią znakomite drugie śniadanie.

Składniki:

  • 200g mąki kukurydzianej
  • 200g mąki pszennej
  • 40g margaryny
  • 6g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczka soli morskiej
  • 300ml ciepłego mleka

Farsz ziołowy:

  • 65g margaryny
  • 7 ząbków czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii

Dodatkowo:

1 jajko

2 łyżki sezamu

olej do wysmarowania formy

Wykonanie:

1. Mąki przesiać do miski, dodać drożdże, cukier, sól, rozpuszczoną margarynę oraz ciepłe mleko. Ciasto zagnieść do jednolitej, sprężystej konsystencji. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.

2. Farsz ziołowy:

Margarynę połączyć - rozetrzeć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanymi ziołami.

3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 kulek, uformować z nich bułeczki o podłużnym kształcie. Bułeczki ułożyć na blaszce wysmarowanej margaryną i wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie przez środek każdej bułeczki wykonać głębokie nacięcie, wypełnić ziołowym farszem, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem.

4. Gotowe bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15-20 minut, a następnie wystudzić.

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%