Puszyste domowe bułeczki o pięknym złocistym kolorze, bez konserwantów, żadnych ulepszaczy, z mocno wyczuwalnymi ziołami i aromatycznym czosnkiem. Jest to idealna propozycja dla lubiących zdrowe, domowe wypieki i doskonały przysmak w piknikowym koszyczku niezbędnym podczas rodzinnych wyjazdów, ale też jesienią znakomite drugie śniadanie.
Składniki:
Farsz ziołowy:
Dodatkowo:
1 jajko
2 łyżki sezamu
olej do wysmarowania formy
Wykonanie:
1. Mąki przesiać do miski, dodać drożdże, cukier, sól, rozpuszczoną margarynę oraz ciepłe mleko. Ciasto zagnieść do jednolitej, sprężystej konsystencji. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
2. Farsz ziołowy:
Margarynę połączyć - rozetrzeć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanymi ziołami.
3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 kulek, uformować z nich bułeczki o podłużnym kształcie. Bułeczki ułożyć na blaszce wysmarowanej margaryną i wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie przez środek każdej bułeczki wykonać głębokie nacięcie, wypełnić ziołowym farszem, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem.
4. Gotowe bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15-20 minut, a następnie wystudzić.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz