Zamknij

Pieczone gołąbki nie lecą same do gąbki, ale w eKuchni cuda!

07:43, 30.10.2018 O.R Aktualizacja: 07:49, 30.10.2018
Skomentuj

Pieczone gołąbki nie lecą same do gąbki, mówi przysłowie czyli nic w życiu nie przychodzi bez trudu, bez działania. Jednak w eKuchni dzieją się cuda. Ewelina Pędzikowska gotuje a my jemy :) 

- Pieczone gołąbki z kaszą, grzybami i sosem pomidorowym, to chrupiąca kasza gryczana połączona z mięsem i niezwykle aromatycznymi grzybami, zawinięta w liście włoskiej kapusty i pieczona w pachnącym, mocno pomidorowym sosie to ciekawa alternatywa dla klasycznych gołąbków - mówi Ewelina. - Zajrzyjcie na mój blog https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 300g mięsa mielonego z łopatki
  • 200g kaszy gryczanej
  • 200g odgotowanych leśnych grzybów
  • 1 kapusta włoska
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • olej do wysmarowania formy

Sos pomidorowy:

  • 200g passaty pomidorowej
  • 350g krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 50ml śmietany 30%
  • olej
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie:

1. Kaszę ugotować al dente.

2. Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do dużego garnka, zalać wodą, osolić i gotować do momentu aż liście będą miękkie. Wystudzić i oddzielić liście od siebie.

3. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać leśne grzyby i chwilę smażyć.

4. Sos pomidorowy:

Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać pomidory w kawałkach, passatę pomidorową, liście laurowe, ziele angielskie, podlać bulionem i chwilę gotować. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem zagęścić mąką wymieszaną z wodą, wlać śmietanę i chwilę gotować aż sos zgęstnieje.

5. Farsz:

Mięso mielone, kaszę, podsmażone grzyby z cebulą wymieszać ze sobą, dodać jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem.

6. Na środku każdego liścia kapusty układać farsz, a następnie złożyć boki liścia do środka i zwinąć w rulon. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, a następnie ułożyć ciasno gołąbki, podlać sosem pomidorowym i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%