Mięciutkie, puszyste babeczki ze śliwkami i chrupiącą kruszonką to doskonały pomysł na deser z wykorzystaniem sezonowych owoców. Rozpływają się w ustach i szybko znikają przy małej czarnej z najbliższymi. Ewelina Pędzikowska zaprasza do eKuchni i na swojego kulinarnego bloga https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Ciasto:
Kruszonka:
Dodatkowo:
400g śliwek węgierek
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżeczka cynamonu
olej do wysmarowania formy muffinek
1 jajko rozkłócone do posmarowania
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Śliwki umyć, pozbawić pestek, pokroić na połówki, wymieszać z cynamonem i brązowym cukrem.
Kruszonka:
Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
Ciasto:
Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru, 1 łyżkę maki i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko, rozpuszczone masło, mąkę i szczyptę soli, wyrobić na jednolite gładkie i lśniące drożdżowe ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, wypełnić papierową papilotkę, powciskać śliwki i pozostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20 minut.
Gotowe babeczki posypać cukrem pudrem. Z porcji wychodzi około 12 babeczek.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz