Krem z dyni, pomarańczy i z nutą kardamonu to znakomita propozycja na jesienne chłody, które dość nieoczekiwanie nami zawładnęły. Gęsty, aromatyczny krem z dyni, dojrzewających w słońcu pomarańczy, marchwi, z dodatkiem wyrazistego kardamonu oraz chrupiących pestek dyni to świetna kulinarna w programie zbliżającego się Halloween.
Składniki:
Wykonanie:
Dynię obrać ze skóry, miąższ pokroić w kostkę.
Marchew obrać i pokroić w drobną kostkę a cebulę obrać i drobno posiekać.
Pomarańcze obrać ze skóry i wyfiletować tak aby pozbyć się błonek.
Na rozgrzanym maśle podsmażyć marchew, dodać cebulę i po kilku minutach smażenia dodać miąższ z dyni i pomarańczy pokrojony w kostkę. Całość zalać bulionem drobiowym, dodać kardamon i gotować do miękkości warzyw. Następnie zmiksować blenderem do postaci kremu i doprawić solą oraz pieprzem.
Krem z dyni i pomarańczy podawać posypany podprażonymi pestkami dyni i polany kremem balsamicznym.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz