Zamknij

Czwartek spędzamy w eKuchni :) i mamy z dyńki

07:44, 25.10.2018 O.R Aktualizacja: 16:46, 25.10.2018
Skomentuj

Krem z dyni, pomarańczy i z nutą kardamonu to znakomita propozycja na jesienne chłody, które dość nieoczekiwanie nami zawładnęły. Gęsty, aromatyczny krem z dyni, dojrzewających w słońcu pomarańczy, marchwi, z dodatkiem wyrazistego kardamonu oraz chrupiących pestek dyni to świetna kulinarna w programie zbliżającego się Halloween. 

Składniki:

  • 1kg dyni piżmowej
  • 3 pomarańcze
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1l bulionu drobiowego
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 50g pestek dyni
  • 1 łyżka kremu balsamicznego
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie:

Dynię obrać ze skóry, miąższ pokroić w kostkę.

Marchew obrać i pokroić w drobną kostkę a cebulę obrać i drobno posiekać.

Pomarańcze obrać ze skóry i wyfiletować tak aby pozbyć się błonek.

Na rozgrzanym maśle podsmażyć marchew, dodać cebulę i po kilku minutach smażenia dodać miąższ z dyni i pomarańczy pokrojony w kostkę. Całość zalać bulionem drobiowym, dodać kardamon i gotować do miękkości warzyw. Następnie zmiksować blenderem do postaci kremu i doprawić solą oraz pieprzem.

Krem z dyni i pomarańczy podawać posypany podprażonymi pestkami dyni i polany kremem balsamicznym.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%