Zamknij
REKLAMA

Lazurowo – śliwkowe roladki drobiowe. I co Wy na to?

07:10, 11.10.2018 | Redaktor
REKLAMA
Skomentuj

Filet z kurczaka przygotowany w postaci roladek, który doskonale komponuje się z wyrazistym, lekko ostrym smakiem niebieskiego sera pleśniowego. To wszystko idealnie współgra ze słodkością pieczonej śliwki, całość aromatycznie pachnie i wyśmienicie smakuje.

Ewelina Pędzikowska zaprasza do odwiedzenia jej strony https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com

Składniki:

  • 750g fileta z kurczaka (3 połówki piersi)
  • 200g sera pleśniowego lazur
  • 10 śliwek węgierek
  • 12 plastrów boczku wędzonego na surowo
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 200ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki maggi
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • masło

Wykonanie:

Fileta podzielić na 6 kawałków, każdy z nich rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki, śliwki w ósemki oraz ser pleśniowy w kostkę.. Na każdy rozbity plaster fileta układać kolejno 3-4 kawałki śliwki, 3 kostki sera, 3-4 plasterki czosnku i oprószyć tymiankiem. Następnie zwinąć w roladkę. Każdą z przygotowanych roladek zawinąć dwoma plastrami boczku i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Całość podlać bulionem wymieszanym z maggi, na wierzchu ułożyć pozostałe kostki sera, kawałki śliwek, plasterki czosnku i polać miodem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.

(Redaktor)
REKLAMA
REKLAMA

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
© ekutno.pl | Prawa zastrzeżone