Zamknij

Smaczny wtorek z udkami po baskijsku

08:02, 25.09.2018 Redaktor Aktualizacja: 08:15, 25.09.2018
Skomentuj

Soczyste udka w towarzystwie niezwykle pachnącej hiszpańskiej kiełbasy, dojrzewających w słońcu pomidorów, czerwonej papryki, wyrazistego czosnku, cebuli i pachnącego tymianku to świetna propozycja dania obiadowego z kurczakiem w roli głównej. Poleca Ewelina Pędzikowska https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 90g kiełbasy chorizo
  • 650g pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 200g ryżu

Wykonanie:

1. Udka z kurczaka, umyć, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i odstawić na godzinę. Masło rozpuścić na patelni, dodać olej i podsmażyć udka z każdej strony.

2. Pomidory sparzyć i pokroić w kostkę, a paprykę umyć i pokroić w grubsze paski.

3. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w piórka, a czosnek drobno posiekać. Następnie cebulę i czosnek podsmażyć na tej samej patelni co smażyły się udka, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo i chwilę smażyć. Po tym czasie dodać pokrojone pomidory, paprykę i dusić pod przykryciem kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć udka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni, piec przez około 40-50 minut.

4. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.

5. Baskijskie udka podawać z ryżem.

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%