- Moja wersja kurczaka w rewelacyjnym sosie z dyni podana na szpinakowych kluseczkach to ciekawy pomysł na rozgrzewający jesienny obiad. Słodycz dojrzewającej w słońcu dyni idealnie komponuje się z aromatyczną mieszanką przypraw curry i smakiem suszonych pomidorów - mówi Ewelina Pędzikowska.
Zobacz https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Kluseczki:
Sos:
Dodatkowo:
Wykonanie:
1. Kluseczki:
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i wystudzić. Następnie przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Szpinak odmrozić i odcisnąć wodę. Do przetartych ziemniaków dodać jajko, szpinak, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mąkę. Dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto. Podzielić na części, uformować cienkie wałeczki i pokroić na 3 cm kluseczki. Wrzucić do osolonego wrzątku, gotować około 4 minut po wypłynięciu a następnie odcedzić.
2. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i mieszanką przypraw curry. Odstawić na 20-25 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie usmażyć na klarowanym maśle.
3. Sos:
Dynię obrać, oczyścić z pestek i włókien. Miąższ pokroić w kostkę. Na rozgrzanym klarowanym maśle zeszklić posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać dynię, całość smażyć kilka minut, podlać drobiowym bulionem i dusić 15 minut. Następnie zblendować na gładki krem, dodać 2 łyżki masła ekstra, drobno posiekane suszone pomidory oraz kurczaka. Całość wymieszać i dusić jeszcze przez chwilę.
4. Kurczaka w sosie dyniowym podawać na szpinakowych kluseczkach.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz