Zamknij
REKLAMA

W eKuchni trwa sezon na jabłka. Dziś kwiatuszki z cynamonem

14:06, 15.09.2018 | O.R
REKLAMA
Skomentuj

Jabłkowe kwiatuszki z cynamonem to chrupiące ciasteczka, którymi będzie pachniał cały dom. Zajrzyj po więcej przepisów na blog Eweliny Pędzikowskiej https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200g masła extra
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka
  • 25g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki + 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 8 jabłek
  • 1 jajko (roztrzepane do posmarowania ciasta)
  • olej do wysmarowania formy

 

Cukier cynamonowy:

2 łyżeczki cynamonu

5 łyżek cukru

 

Wykonanie:

Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w plastry grubości 1 cm. Cukier cynamonowy: Cukier wymieszać z cynamonem.

Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, jajko, żółtka, śmietanę, szczyptę soli i drożdże utarte z 1 łyżką cukru. Następnie ciasto zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na grubość ok. 3mm i pokroić w paski o szerokości 1cm.

Paskami ciasta owinąć plastry jabłka, przewlekając je przez otwór po gnieździe nasiennym. Gotowe ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut.

 

(O.R)
REKLAMA
REKLAMA

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
© ekutno.pl | Prawa zastrzeżone