Zamknij

Aromatyczne spaghetti z kawałkami kurczaka i bazyliowym pesto

08:05, 04.09.2018 Redaktor Aktualizacja: 08:06, 04.09.2018
Skomentuj

Spaghetti z kawałkami kurczaka, aromatycznym pesto ze świeżej bazylii, zdrowego zielonego groszku, chrupiących orzeszków, wyrazistym czosnkiem i pachnącym parmezanem to świetny pomysł na szybkie w przygotowaniu i pełnowartościowe danie z makaronem. Ewelina Pędzikowska poleca przepisy z https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com
 

Składniki:

  • 250g makaronu spaghetti
  • 200g fileta z kurczaka
  • 200ml śmietany 30%
  • 300g zielonego groszku
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 20g orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Pesto bazyliowe:

  • 50g liści świeżej bazylii
  • 70ml oliwy z oliwek
  • 65g orzechów nerkowca
  • 20g migdałów
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 1/2 limonki
  • 50g startego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
1. Filet z kurczaka pokroić w małą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na 20 - 25 minut w chłodne miejsce.
2. Pesto:
Bazylię umyć i osuszyć, przełożyć do blendera, dodać czosnek, oliwę i zmiksować do jednolitej konsystencji. Następnie dodać orzechy nerkowca, migdały, parmezan i ponownie zmiksować do postaci pasty (najlepiej zmiksować do takiego stopnia żeby wyczuwalne były grudki orzeszków). Po tym czasie doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Makaron spaghetti ugotować według instrukcji na opakowaniu.
4. Zielony groszek ugotować al dente w osolonym wrzątku.
5. Filet z kurczaka usmażyć na rozgrzanym oleju, dodać zielony groszek, pesto bazyliowe i wlać śmietanę. Całość dokładnie wymieszać, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.  Na samym końcu dodać makaron spaghetti i dokładnie wymieszać.
6. Spaghetti podawać oprószone parmezanem i posypane uprażonymi na suchej patelni orzeszkami ziemnymi.
 

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%