Spaghetti z kawałkami kurczaka, aromatycznym pesto ze świeżej bazylii, zdrowego zielonego groszku, chrupiących orzeszków, wyrazistym czosnkiem i pachnącym parmezanem to świetny pomysł na szybkie w przygotowaniu i pełnowartościowe danie z makaronem. Ewelina Pędzikowska poleca przepisy z https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com
Składniki:
Pesto bazyliowe:
Wykonanie:
1. Filet z kurczaka pokroić w małą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na 20 - 25 minut w chłodne miejsce.
2. Pesto:
Bazylię umyć i osuszyć, przełożyć do blendera, dodać czosnek, oliwę i zmiksować do jednolitej konsystencji. Następnie dodać orzechy nerkowca, migdały, parmezan i ponownie zmiksować do postaci pasty (najlepiej zmiksować do takiego stopnia żeby wyczuwalne były grudki orzeszków). Po tym czasie doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Makaron spaghetti ugotować według instrukcji na opakowaniu.
4. Zielony groszek ugotować al dente w osolonym wrzątku.
5. Filet z kurczaka usmażyć na rozgrzanym oleju, dodać zielony groszek, pesto bazyliowe i wlać śmietanę. Całość dokładnie wymieszać, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na samym końcu dodać makaron spaghetti i dokładnie wymieszać.
6. Spaghetti podawać oprószone parmezanem i posypane uprażonymi na suchej patelni orzeszkami ziemnymi.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz