Zamknij

Oreowa tarta w słodkiej eKuchni

10:14, 01.09.2018 O.R Aktualizacja: 10:18, 01.09.2018
Skomentuj

Ewelina Pędzikowska kulinarna kutnowska blogerka proponuje przepis na kruche, lekkie ciasto wypełnione delikatną masą serową o smaku charakterystycznych ciasteczek. Więcej przepisów na https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/ 

Składniki:

Spód:

  • 24szt czarno-białych ciasteczek (Oreo lub inne)
  • 70g masła

Masa serowa:

  • 540g waniliowego serka homogenizowanego
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 120g masła
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dekoracja:

kilka czarno-białych ciasteczek (Oreo lub inne)

Wykonanie:

1. Spód:

Z ciasteczek wydrążyć ze środka białą masę i przełożyć do oddzielnej miski. Ciemną, kruchą część ciasteczek zmiksować malakserem do postaci „piasku”, dodać rozpuszczone zimne masło, dokładnie wymieszać, wyłożyć dno formy do tarty (średnica 26cm). Wstawić do lodówki na około 30minut.

2. Masa serowa:

Żelatynę zalać 1/4 szklanki mleka żeby napęczniała a resztę mleka podgrzać i dodać do żelatyny, mieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Mikserem utrzeć żółtka z cukrem na puch, dalej miksując dodać masło, serek waniliowy, białą masę z ciasteczek, sok z cytryny i przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać mikserem. Przełożyć masę na schłodzony spód tarty.

3. Na wierzchu udekorować ciasteczkami i wstawić do lodówki na około 60minut.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%