Ewelina Pędzikowska kulinarna kutnowska blogerka proponuje przepis na kruche, lekkie ciasto wypełnione delikatną masą serową o smaku charakterystycznych ciasteczek. Więcej przepisów na https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Spód:
Masa serowa:
Dekoracja:
kilka czarno-białych ciasteczek (Oreo lub inne)
Wykonanie:
1. Spód:
Z ciasteczek wydrążyć ze środka białą masę i przełożyć do oddzielnej miski. Ciemną, kruchą część ciasteczek zmiksować malakserem do postaci „piasku”, dodać rozpuszczone zimne masło, dokładnie wymieszać, wyłożyć dno formy do tarty (średnica 26cm). Wstawić do lodówki na około 30minut.
2. Masa serowa:
Żelatynę zalać 1/4 szklanki mleka żeby napęczniała a resztę mleka podgrzać i dodać do żelatyny, mieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Mikserem utrzeć żółtka z cukrem na puch, dalej miksując dodać masło, serek waniliowy, białą masę z ciasteczek, sok z cytryny i przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać mikserem. Przełożyć masę na schłodzony spód tarty.
3. Na wierzchu udekorować ciasteczkami i wstawić do lodówki na około 60minut.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz