Zamknij

Polędwiczki prowansalskie z sosem pieczarkowym i zielonym groszkiem

08:45, 21.08.2018 O.R Aktualizacja: 08:55, 21.08.2018
Skomentuj

Szlachetne, delikatne mięso z dodatkiem niezwykle aromatycznego sosu pieczarkowego z zielonym groszkiem to doskonała propozycja na uroczysty obiad w gronie najbliższych. Poleca Ewelina Pędzikowska https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki

  • 750g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki)
  • 3 łyżki oleju z bazylią
  • sól
  • pieprz
  • 200g mix kasz (kasza pęczak, jęczmienna, siemię lniane)

Marynata:

  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 3 łyżeczki tymianku

Sos pieczarkowy z zielonym groszkiem:

  • 500g pieczarek
  • 200g zielonego groszku (mrożonego)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 listków świeżej bazylii
  • 100ml śmietany 30 %
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Marynata:

Składniki marynaty dokładnie wymieszać ze sobą.

Polędwiczki oczyścić z błon, oprószyć solą, pieprzem, natrzeć marynatą i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Polędwiczki owinąć folią aluminiową i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20-25 minut.

Sos pieczarkowy z zielonym groszkiem: Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pieczarki i chwilę smażyć. Następnie dodać mrożony groszek, doprawić do smaku sól i pieprzem. Pod koniec wlać śmietankę, dodać posiekaną bazylię, całość dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Sos zagęścić mąką rozrobioną w wodzie.

Mix kasz ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Gotowe polędwiczki, pokroić na plastry, podawać polane sosem pieczarkowym z groszkiem i kaszą.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%