Szlachetne, delikatne mięso z dodatkiem niezwykle aromatycznego sosu pieczarkowego z zielonym groszkiem to doskonała propozycja na uroczysty obiad w gronie najbliższych. Poleca Ewelina Pędzikowska https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki
Marynata:
Sos pieczarkowy z zielonym groszkiem:
Wykonanie:
Marynata:
Składniki marynaty dokładnie wymieszać ze sobą.
Polędwiczki oczyścić z błon, oprószyć solą, pieprzem, natrzeć marynatą i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Polędwiczki owinąć folią aluminiową i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20-25 minut.
Sos pieczarkowy z zielonym groszkiem: Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pieczarki i chwilę smażyć. Następnie dodać mrożony groszek, doprawić do smaku sól i pieprzem. Pod koniec wlać śmietankę, dodać posiekaną bazylię, całość dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Sos zagęścić mąką rozrobioną w wodzie.
Mix kasz ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Gotowe polędwiczki, pokroić na plastry, podawać polane sosem pieczarkowym z groszkiem i kaszą.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz