Zamknij

Sezon na śliwki w eKuchni. Kto nie lubi drożdżówki?

11:31, 29.08.2020 O.R Aktualizacja: 11:33, 29.08.2020
Skomentuj

Ciasto drożdżowe to klasyka. - Ja proponuję śliwki w cieście w zupełnie nowej, serowej odsłonie. Dodatek tak intensywnych składników jak imbir i  cynamon sprawia, że ciasto pięknie pachnie oraz wyśmienicie smakuje co sprawia, że znika w mgnieniu oka - mówi Ewelina Pędzikowska z http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

Ciasto:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 120g masła extra
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50g świeżych drożdży

Masa serowa:

  • 250g sera białego
  • 2 żółtka
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 350g śliwek
  • 3cm kawałek świeżego imbiru
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • cukier puder do posypania ciasta
  • cynamon do posypania ciasta
  • masło do wysmarowania formy
  • kasza manna do posypania formy

Wykonanie:

Ciasto

W mleku rozrobić drożdże, masło rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, jajka, szczyptę soli, wlać rozpuszczone masło oraz rozrobione w mleku drożdże. Składniki zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą
i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Masa serowa

Ser rozgnieść widelcem, dodać żółtka, cukier puder, startą skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać.

Śliwki umyć i pokroić w ósemki, dodać starty imbir, brązowy cukier i wszystko wymieszać. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 45cm x 20cm. Posmarować masą serową i zwinąć w roladę. Serową roladę pokroić na 12 plastrów, które następnie ułożyć w wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną formie. Na całej powierzchni ciasta powciskać kawałki śliwek i posypać cynamonem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30-35minut. Po tym czasie wystudzić ciasto i  wierzch posypać cukrem pudrem.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%